Skip to main content

CB500X 2023

Hondas A2-godkända äventyrshoj uppdateras rejält med fokus på bättre prestanda. Bland nyheterna finns en Showa 41 mm inverterad SFF-BP-framgaffel och dubbla frambromsskivor med radialmonterade bromsok. Baktill sitter en ny och lättare svingarm med mer sidoflexibilitet. Samtidigt har bakdämparen uppdaterade inställningar som matchar den nya framgaffeln. Ett nytt framhjul och en lättare kylare håller nere vikten och motorkaraktären är finputsad med nya insprutningsinställningar. Starkare LED-lampor i strålkastaren och kombinerade främre blinkers/parkeringsljus för bättre sikt och synlighet.

Honda lanserade äventyrsmodellen CB500X 2013, som en del av en körglad trio bestående av den nakna CB500F och den sportiga CBR500R med helkåpa, alla i den lätta mellanklassen. Maskinen är en kompetent mångsysslare som passar de flesta förare och användningsområden.

CB500X är en praktisk och mångsidig äventyrshoj tack vare en pigg parallelltwin med mycket kraft redan från låga varvtal, i kombination med ett chassi som är lika smidigt och bekvämt i tät stadstrafik som ute på vidsträckta landsvägar.

Den funkar perfekt som pendlarhoj ena dagen och milslukande touringmaskin nästa dag. Fjädringsvägen är lång och sväljer effektivt vägens ojämnheter, och föraren har full kontroll och översikt med hjälp av det breda styret och den upprätta körställningen. Med andra ord är CB500X en äkta allroundmaskin.

2016 uppdaterades CB500X med större bränsletank, mer vindskydd och högre kåpglas. Den fick även LED-lampor, framgaffel med justerbar fjäderförspänning och justerbart bromshandtag. Till 2019 fick modellen uppdaterad äventyrsdesign, starkare motor och flera chassiförbättringar, samtidigt som den populära mångsidighet fanns kvar. 2020 blev modellen EURO5-godkänd.

Årsmodell 2022 finslipas ytterligare med en Showa 41 mm inverterad SFF-BP-gaffel, dubbla skivor fram, lättare svingarm, nytt framhjul, ett nytt fräscht färgalternativ och nya dekaler.

 

Motorn är uppdaterad med nya insprutningsinställningar och en lättare kylare. Chassit har fått en inverterad Showa 41 mm SFF-BP-gaffel, dubbla 296 mm skivor fram med Nissin radialmonterade tvåkolvsok, lätta fälgar med smalare ekrar och ny svingarm för bättre komfort och köregenskaper. Jämfört med förra modellen är lite mer vikt fördelad på framhjulet för bättre framdäcksgrepp och känsla. Framändan har även fått ett nytt framhjul och en större framskärm.

Precis som förut har LCD-instrumenteringen växelindikator och uppväxlingsindikator. All belysning består av LED-lampor som är starkare i strålkastaren och främre blinkers är nu kombinerade med parkeringsljus.

 

MOTOR

  • Den pigga parallelltwinnen levererar användbar kraft över hela varvtalsregistret och från ljuddämparen med dubbla utblås hörs ett sportigt och härligt avgasljud.
  • Nya insprutningsinställningar med bättre vridmomentskänsla och karaktär.
  • Lättare och snyggare kylare.
  • Assisterande slirkoppling underlättar både upp- och nerväxling.
  • EURO5-godkänd

CB500X-motorn är en A2-godkänd, 8-ventils vätskekyld parallelltwin på 471 kubik, som har en väl avvägd balans mellan storlek och effekt med en pigg, körglad och varvvillig motorkaraktär. Till 2019 fick hojen snabbare acceleration med hjälp av 4 % mer effekt och vrid från 3 000 till 7 000 varv/min. Det är lätt att glömma bort motorns relativt blygsamma slagvolym när man får uppleva den fullvuxna prestandan och karaktären. Max effekt är 35 kW vid 8 600 varv/min och max vridmoment är 43 Nm vid 6 500 varv/min.

Luftflödets väg från luftburken till spjällhusen gjordes rakare till 2019, och till 2022 har motorn nya insprutningsinställningar som ger bättre vridmomentskänsla och karaktär utan att tappa prestanda. Ljuddämparen har dubbla utblås med ett sportigt och härligt avgasljud. När det gäller motorns kylning har den nya modellen en snyggare och 92 g lättare kylare med samma kylprestanda.

Cylinderdiameter och slaglängd är 67 x 66,8 mm och kompressionen är 10,7:1. Vevtapparna sitter 180° isär och bakom cylindrarna finns en primär balansaxel nära maskinens tyngdpunkt. Primär- och balansaxeldrev är fjäderbelastade för tystare gång. Vevaxelns motvikter är specialutformade för optimal balans och den låga vikten gör att motorn roterar fritt med mindre tröghet.

Motorn ingår som en bärande del av ramen för att förstärka styvheten och topplocket har fyra ramfästen. I topplocket sitter vipparmar med rullar och ventilerna justeras med shims. Konstruktionen är lätt och innebär mindre ventilfjädertryck och friktion.

Kamkedjan (av SV-typ) är tyst och har vanadinbehandlade nitar för mindre friktion och bättre hållbarhet. Insugsventilernas diameter är 26,0 mm och avgasventilerna har 21,5 mm diameter.

Kolvarna är specialdesignade för att hålla nere ljudnivån på höga varvtal. Räfflor på kolvmanteln minskar friktionen (en konstruktion som innebär större ytarea med spår där olja kan rinna för bättre smörjning). Motorn är riktigt kompakt med vevaxel, ingående axel och utgående axel placerade i en triangel. Cylinderfodren är centrifugalgjutna för att få tunna väggar och deras utformning minskar pumpförluster som kan uppstå med 180° vevtappar. Det djupa oljetråget minimerar oljerörelser vid hård kurvtagning och bromsning. Oljevolymen är 3,2 liter.Den lättjobbade 6-växlade växellådan kompletteras med en assisterande slirkoppling.

 

STYLING & CHASSI

  • Showa 41 mm inverterad framgaffel av typen Separate Function Fork Big Piston (SFF-BP).
  • Nya dubbla 296 mm skivor med Nissin tvåkolvsok.
  • Lättare framhjul och svingarm.
  • Nya LED-lampor i strålkastaren för bättre hel- och halvljus plus nytt parkeringsljus.

Den lätta och starka ramen med 35 mm stålrör i diamantform är oförändrad till 2022 och har samma välavvägda flexibilitet med gott om respons från vägytan. Ramens fina styvhetsbalans bidrar även till mindre vibrationer, tillsammans med motorfästenas form och placering.

Den tydligaste uppdateringen syns i hojens framända. För att förbättra köregenskaperna överlag är förra modellens konventionella 41 mm framgaffel utbytt mot en inverterad 41 mm Showa-gaffel av typen Separate Function Fork Big Piston (SFF-BP) med justerbar fjäderförspänning, 135 mm fjädringsväg och nya gaffelkronor. Gaffeln har en funktion i varje gaffelben – dämpare med stor kolv i det ena och fjädermekanism i det andra – för bättre reaktion och fjädringskänsla.

Stötdämparen är av enkelrörstyp som på större sporthojar med 135 mm fjädringsväg och en stor kolv som ger utmärkt fjädringsrespons och temperaturhantering. Den har justerbar förspänning i 5 lägen, optimerade dämpningsinställningar och ny fjäderhårdhet.

Baktill sitter även en ny och lättare svingarm. Den nya svingarmen har en tunnare stålkonstruktion (2 mm istället för 2,3 mm) med ihålig tvärbalk. Samtidigt är den styvare på längden och mer flexibel i sidled för en bättre körupplevelse. Kedjeskyddet på svingarmens vänstra sida är också nytt.

Utöver uppdateringarna av chassi och fjädring har även bromsarna fått sig en översyn. Förra modellens enkla 310 mm vågformade skiva med tvåkolvsok är utbytt mot dubbla 296 mm vågformade skivor med Nissin radialmonterade tvåkolvsok. Mindre skivdiameter håller nere viktökningen med dubbla skivor och kräver samtidigt mindre kraft på bromshandtaget.

19-tums framhjulet av gjuten aluminium är lättare tack vare smalare ekrar, vilket minskar den ofjädrade vikten och underlättar styrningen. Ovanpå framhjulet sitter en ny framskärm med robustare konstruktion. Däcken har offroadmönster och dimensionerna 110/80-R19 fram och 160/60-R17 bak. Viktfördelningen fram/bak är nu 48,7/51,3 % jämfört med förra modellens 48/52 %. Tjänstevikten är 199 kg. Hjulbasen är fortfarande 1445 mm, styrvinkeln är 27,5° och försprånget 108 mm.

CB500X har en aggressiv äventyrsdesign med de långa kylarkåporna och frontkåpan som ger hojen ett tredimensionellt utseende som fortsätter bakåt över bränsletanken och sidokåporna. Men funktion är lika viktig som form på den här maskinen. Luftflödet styrs på ett effektivt sätt runt frontkåpan och kåpglaset (med två höjdlägen: 1445 mm och 1410 mm) för att skydda föraren bättre i högre hastigheter. Strålkastaren lyser ännu starkare tack vare nya LED-lampor och kombinerade främre blinkers/parkeringsljus gör att hojen syns bättre i trafiken.

Sadelns smala profil underlättar för föraren att byta körställning och nå ner till marken. Det stora styrutslaget på 38° gör också hojen mer lättmanövrerad.
Samtidigt bidrar det grålackerade koniska styret till mer kontroll. Sadelhöjden är 830 mm med en upprätt och bekväm körställning som ger föraren utmärkt överblick över trafiken. Yttermåtten är 2 155 x 830 x 1410 mm och markfrigången är 180 mm.

LCD-instrumenteringen har växelindikator och uppväxlingsindikator, den senare med standardläge 8 750 varv/min, men kan justeras i steg om 250 varv/min mellan 5 000 och 8 750 varv/min.

Bränsletanken rymmer 17,5 liter inklusive reserv, och med den bränslesnåla motorn (3,6 liter/100 km eller 27,8 km/liter WMTC) kan man köra hela 485 km på en tank.