Skip to main content

Hondas lyxiga toppmodell Gold Wing helrenoverades till 2018 och fick mycket lägre vikt, framfjädring med dubbla länkarmar och en helt ny boxersexa. Bland hojens avancerade teknik finns en 7-växlad dubbelkopplingsväxellåda, 7-tums instrumentskärm, navigering med gyrokompass, Apple CarPlay™, Android Auto™, elmanövrerat kåpglas, smartnyckel, fyra körlägen och startassistans för motlut.

Årsmodell 2023 uppdateras med ny däcktrycksövervakning och ett nytt och fräscht färgalternativ.

Ända sedan Honda Gold Wing lanserades som en naken tusenkubikare 1975 har den alltid varit den ultimata touringhojen. Hondas flaggskeppsmodell har gjort en spännande resa genom årtiondena och vuxit både utvändigt och motormässigt, samtidigt som den hela tiden har varit en självklar symbol för lyx, kvalitet och komfort.

Som svar på kundernas önskemål och mc-marknadens utveckling bestämde sig konstruktörerna för att årsmodell 2018 inte skulle bli någon vanlig uppdatering, utan ett rejält kliv framåt för maskinen. GL1800 Gold Wing och Gold Wing Tour* tog en ny riktning och blev helt nya hojar som var elegantare, lättare och smidigare med fokus på en optimal förarupplevelse. Samtidigt fick hojarna många nya funktioner och avancerad teknik som hör hemma på en riktig flaggskeppsmodell.

Den pånyttfödda Gold Wing lockade en bredare publik och riktade sig även till en yngre generation av hojåkare, som kanske inte gillade tidigare modeller eller inte ens visste att de fanns överhuvudtaget.

Till 2020 finslipades fjädringen och hojen blev mer lätthanterlig i låg fart. Årsmodell 2021 fick ny ljudanläggning och 2022 började modellen säljas endast i DCT-version.

Gold Wing 2023 uppdateras med en ny färgkombination och ny däcktrycksövervakning som varnar föraren snabbt och tydligt om lufttrycket blir för lågt i något av däcken.

*Se separat pressinfo om Gold Wing Tour.

 

Motor och chassi konstruerades gemensamt inför modellens förvandling till 2018, för att flytta förarpositionen framåt och skapa en mycket kompaktare motorcykel. Aluminiumramen är konstruerad runt framgaffeln med dubbla länkarmar vilket gör att motor kan sitta längre fram, eftersom framhjulets fjädringsväg går mer lodrätt, samtidigt som fjädringsprestanda och stabilitet framtill är bättre tack vare konstruktionens styvhet och lägre friktion.

Den urstarka boxersexan blev kompaktare till 2018, utan att förlora något av dess maffiga effekt och vridmoment. Samtidigt gjorde övergången till elektronisk gasreglering att hojen kunde utrustas med fyra körlägen som ändrar motorkaraktär: TOUR, SPORT, ECON och RAIN. Även de dubbelverkande kombibromsarnas (D-CBS) funktion ändras beroende på vilket körläge man väljer. Startassistans för motlut är ett praktiskt förarhjälpmedel och tomgångsstopp sänker bränsleförbrukningen.

Dubbelkopplingsväxellådan har 7 växlar med anpassad kopplingskänsla, växlingshastighet och upp-/nerväxlingsvarvtal för varje körläge. Den har också en krypväxel framåt/bakåt för enklare manövrering i trånga utrymmen.

Gold Wing ger föraren en total frihetskänsla med ren körglädje, imponerande prestanda och elegant design. Förarmiljön är ergonomisk och bekväm tack vare aerodynamiska kåpor som leder fartvinden runt föraren, elmanövrerat kåpglas och skön dubbelsadel för långa etapper. Ljudanläggningen och de lätta högtalarna står för underhållningen med en enastående ljudkvalitet. Andra moderna och bekväma funktioner är smartnyckel, Apple CarPlay™, Android Auto™ och Bluetooth™.

Årsmodell 2023 är uppdaterad med ny däcktrycksövervakning och den nya färgkombinationen Iridium Gray Metallic/Mat Pearl Morion Black med röda detaljer på motorkåporna.

 

Design och utrustning

 •  7-tums färgskärm med information om körning, navigation och ljudanläggning, plus uppdaterad däcktrycksövervakning
 •  Stilrena och moderna linjer framhäver hojens profil och teknik
 • Elmanövrerat kåpglas med justerbar vinkel och höjd
 • Farthållare med mjukt ingrepp tack vare elektronisk gasreglering
 • Rejält bagageutrymme för helgutflykter
 • Apple CarPlay™ och Android Auto™ för mobilanslutning
 • LED-lampor runtom och självavstängande blinkers.
 • Bekväm hantering av tändningslås och bagageutrymmen med smartnyckel
 • Två USB C-uttag

Gold Wings design har en unik silhuett och både chassi och motor är en kombination av komfort och mångsidighet, tillsammans med typisk Gold Wing-kvalitet när det gäller passform, finish och material. Fronten är kaxigt framåtriktad och frontkåpan är kompakt, vilket ger framändan ett alert utseende.

Samtidigt sträcker sig karossens huvudlinje från framändan till bakändan och markerar en gräns mellan övre och nedre kåpor. Ett centralt element är frontkåpan med sina skarpa och solida plana ytor och strömlinjeformade detaljer. Designen skvallrar om att det döljer sig kraftfull prestanda under kåporna.

Man ser även motorcykelns snygga och funktionella huvudkomponenter, som framfjädringen med dubbla länkarmar, boxersexan och avgassystemet. Tillsammans skapar dessa designelement en modern stil där avancerad teknik och elektronik står i centrum.

Komfort, värmehantering och framförallt luftflöde hade hög prioritet när konstruktörerna utvecklade Gold Wing. Frontkåpan leder luftflödet runt föraren och passageraren så att de känner en behaglig svalkande bris.

Ett lågt, elmanövrerat kåpglas regleras från styrets vänstra handtag och ger utmärkt vindskydd, men samtidigt en öppen och luftig förarmiljö. Kåpglaset har steglös justering av vinkel och höjd. Som tillval finns högre kåpglas, justerbart vindskydd för armar och överkropp och fasta vindskydd för ben och fötter.

Sadeln är uppdelad i två nivåer för föraren och passageraren. Förarsadeln har en bekväm form med ordentligt stöd baktill när man accelererar, samtidigt som det är lätt att byta körställning och nå ner till marken.

All belysning består av LED-lampor. Den övre delen av strålkastarna har fem polerade optiska linser på båda sidor som gör att halvljuset ser ut som glittrande ädelstenar i två rader. I strålkastarnas nederdel sitter ett skarpt LED-helljus. Främre blinkers är inbyggda i backspeglarna och blinkers slås av automatiskt genom att systemet jämför fram- och bakhjulets hastighet och beräknar när blinkersen ska slås av beroende på situationen.

När man kör visas hastigheten man har valt med farthållarknappen (vid höger styrhandtag) längst ner till vänster på hastighetsmätaren. Den elektroniska gasregleringen ser till att övergången till den valda hastigheten går mjukt och att farthållaren fungerar på ett sömlöst sätt, särskilt i uppförsbackar. När man har bromsat in med farthållaren påslagen och sedan återupptar den ursprungliga hastigheten anpassar systemet växlingsschemat för att återgå till inställningen.

Förarmiljön utstrålar kvalitet med en lyxig instrumentpanel. Mätarna har olika lågkontrastfärger med mörka toner och de yttre områdena är koniska för att ge mätarna en djupkänsla. Runt mätarna sitter en ring med metalltextur och graderingarna har LED-belysning som också bidrar till djupkänslan och ger ett elegant intryck.

Den stora färgskärmen på 7 tum visar information om ljudanläggning och navigering och används för att ställa in körlägen och fjädring. Informationen visas i en funktionell ordning i olika fält, så att föraren ser all viktig information med minimala ögonrörelser.

Skärmens ljusstyrka anpassas automatiskt (max 1000 cd) och föraren kan själv välja 8 nivåer av ljusstyrka. Däckens lufttryck visas längst ner till vänster på instrumentpanelen och nytt för 2023 är att däcktrycksövervakningen varnar snabbt och tydligt om lufttrycket blir för lågt i något av däcken.

Både mittkonsolen och smartnyckeln är utsmyckade med ett stilfullt Gold Wing-emblem. Emblemets tredimensionella, kromade design i två toner visar att det handlar om en premiumprodukt från Honda. Smartnyckeln används för att aktivera hojens alla system och innehåller även en nödnyckel. Dessutom räcker det att ha smartnyckeln i närheten av motorcykeln för att slå på eller av tändningslås och styrlås.

Sidoväskornas volym (60 liter tillsammans) är anpassad för utflykter på 2–3 dagar, som är den vanligaste reslängden för Gold Wing-ägare. Det finns även lyxiga innerväskor som tillbehör. När smartnyckeln är i närheten av motorcykeln trycker man bara på en knapp för att öppna sidoväskorna. Väskorna kan också låsas upp tillfälligt med smartnyckelns upplåsningsknapp, så att de kan öppnas när nyckeln inte är i närheten av motorcykeln. Hydrauliska dämpare ser till att bagageutrymmenas luckor öppnas och stängs på ett mjukt sätt. När man håller knappen för kvitteringsblinkning intryckt blinkar maskinens blinkers, så att den blir lättare att hitta bland andra fordon på en stor parkering.

Gold Wing har stöd för Apple CarPlay™ och Android Auto™, så att föraren kan använda information och innehåll på sin smarttelefon, som telefonnummer och spellistor. Hojen är även utrustad med Bluetooth™ och två USB C-uttag.

Ljudanläggningen har lätta och effektiva högtalare med imponerande ljudkvalitet. Ovanpå höger sidoväska sitter ljudanläggningsknappar med vilka passageraren kan justera volym, byta källa och spola framåt på ett smidigt sätt för att göra åkturen ännu bekvämare.

Navigeringssystemet visas på den stora 7-tums färgskärmen mitt på instrumentpanelen, och tack vare en gyrokompass fungerar navigeringen även i tunnlar. I systemet kan man även avbryta riktmärken och välja ”Åk hem” under körning. Systemets kartor är uppdaterade och man kan lägga in hela 99 riktmärken för att få en så detaljerad resplan som möjligt.

Bränsletanken rymmer 21 liter och bränsleförbrukningen är 0,55 liter per mil.

Chassi

 • Gjuten dubbelrörsram av aluminium
 • Framfjädring med dubbla länkarmar och enkelsving bak
 • ABS och dubbelverkande kombibromsar (D-CBS)

Den gjutna dubbelrörsramen av aluminium sitter tätt runt motorn för att spara plats och materialtjockleken är optimerad överallt för bekväma och stabila köregenskaper, ända från krypkörning i stadstrafik upp till motorvägsfart.

Framfjädringen med dubbla länkarmar gör att framhjulet inte hamnar längre bak ju mer fjädringen trycks ihop. En annan fördel med konstruktionen är mindre friktion än med en vanlig teleskopgaffel, där ytterbenen hela tiden glider upp och ner på innerbenen på grund av ojämnheter i underlaget eller att man bromsar. Att det sitter lager i styrningens och fjädringens alla ledpunkter bidrar också till mindre friktion.

På samma gång är styrningen med dubbla gaffelhållare åtskild från fjädringen som består av en stötdämpare, vilket gör hojen kvickare och lättare att styra. Dessutom är styret kopplat till styrstammen via patenterade styrstag som gör att styrningen känns helt naturlig för föraren.

Styrvinkeln är 30,5°, försprånget 109 mm, hjulbasen 1695 mm och våtvikten 367 kg.

Dubbelverkande kombibromsar (D-CBS) fördelar bromskraften optimalt fram och bak. Den lätta ABS-modulatorn av cirkulationstyp är kombinerad med bromsstyrenheten för att hålla nere bromssystemets vikt. ABS är också sammankopplat med det valda körläget, så att bromsegenskaperna anpassas automatiskt efter körsituationen. Dubbla 320 mm bromsskivor fram greppas av två 6-kolvsok och bak sitter en 316 mm skiva med ett 3-kolvsok.

Baktill sitter även den kompakta enkelsvingen som fäster i ramen på höger sida. Vänster sida används för att komma åt bakhjulet vid service. Enkelsvingen betyder mycket större designfrihet på vänster sida, plus att maskinen blir mer lätthanterlig och stabil. Hondas beprövade Pro-Link har en progressiv och bekväm fjädringsrörelse och länkaget är optimerat med sfäriska leder överallt som eliminerar vridning. Bakdämparen har justerbar fjäderförspänning.

Motor

 • 6-cylindrig boxer med 24 ventiler och Unicam
 • Elektronisk gasreglering med fyra körlägen som ändrar motorkaraktären
 • Körlägen påverkar även fjädringsdämpning och bromskraft
 • Tomgångsstopp, kombinerad startmotor/generator och startassistans för motlut

Samtidigt som hojen fick ett helt nytt, lättare och modernare chassi till 2018 så utvecklade Honda en sprillans ny 24-ventils boxersexa på 1833 kubik för att matcha de smidigare köregenskaperna.

Max effekt är 93 kW vid 5 500 varv/min och max vridmoment är 170 Nm vid 4 500 varv/min. Borrningen på 73 mm matchar 73 mm slaglängd, de vänstra och högra cylindrarna är förskjutna 4 mm och cylinderfodren är av aluminium. Kompressionen är 10,5:1.

Motorn har Unicam-topplock där insugsventilerna styrs av friktionsvipparmar och avgasventilerna av rullvipparmar. Topplocket har även en koaxial vipparmsaxel för både insugs- och avgassida. Förbränningskamrarna har en 4-ventilskonstruktion och insugsportarna är utformade för att underlätta bränslespridningen i cylindrarna och öka verkningsgraden. Kolvarna har en molybdenbeläggning som minskar friktionen.

Den elektroniska gasregleringen gör det möjligt att ha fyra körlägen som ändrar motorkaraktär och effektleverans. Körlägena påverkar även fjädringsdämpning och dubbelverkande kombibromsar (D-CBS):

TOUR är grundinställningen för komfort och kraft. Läget ger ett direkt öppningsförhållande på 100 % mellan gashandtag och gasspjäll, och standardnivå för fjädringsdämpning och bromskraftfördelning fram/bak.

SPORT har den kvickaste responsen från gashandtag till gasspjäll, stark acceleration, hårdare fjädringsdämpning och mer kraft i bakbromsen.

ECON är ett bränslesnålare läge för avslappnad körning med mjukare gasrespons och standardnivå för fjädringsdämpning och bromskraft.

RAIN är anpassat för våta och hala förhållanden, med den mildaste gasresponsen, standardnivå för bromskraftfördelning och mjuk fjädringsdämpning.

Det finns två luftintagskanaler placerade framtill på vänster sida och baktill på höger sida. Konstruktionen skapar ett virvelflöde när luften sugs in i luftburken, vilket gör att hela luftfilterytan utnyttjas effektivare och att motståndet minskar. Båda kanalernas invändiga utformning är optimerad för att matcha insugspulserna när motorn jobbar på låga varvtal och ge bättre gasrespons och vrid vid mindre gaspådrag. Samtidigt förbättras luftflödet och responsen med ett ensamt spjällhus.

För att komplettera motorns djupa bastoner har ljuddämparna ett kraftfullt pulserande ljud, utan att låta för mycket. Dessutom har två av de sex cylindrarna smalare avgasrör som ger ett fylligare avgasljud.

Startmotor och generator är kombinerade i en enda komponent, där generatorn helt enkel blir en startmotor när strömriktningen vänds. Den smarta lösningen är 2,4 kg lättare än en traditionell konstruktion. Startmotorn/generatorn har även snedskurna drev för att hålla nere motorljudet.

Tomgångsstoppet startar motorn extremt tyst tack vare den kombinerade startmotorn/generatorn och DCT tillsammans med elektronisk gasreglering ger en mjuk startkänsla när man kör iväg. När man stannar vid trafikljus med tomgångsstopp aktiverat stängs motorn av automatiskt efter 3 sekunder. För att starta motorn igen vrider föraren bara på gashandtaget.

Systemet styrs så att hydrauloljetrycket påförs i förväg till DCT-kretsen som aktiverar kopplingen när motorn startar. På så sätt minimeras fördröjningen från när föraren vrider på gashandtaget tills motorcykeln börjar röra sig framåt. För att motverka ryckighet ser den elektroniska gasregleringen till att gasspjället öppnas gradvis i förhållande till gashandtagets vinkel. Det ger en mjuk och kontrollerad acceleration som passar en Gold Wing. Tomgångsstopp kan slås på och av med en knapp vid höger styrhandtag.

Att starta i motlut med en vanlig motorcykel kräver viss koordination, eftersom man måste släppa bromsarna och samtidigt vrida på gashandtaget och släppa ut kopplingen anpassat till backens lutning. För att underlätta denna procedur är Gold Wing utrustad med startassistans för motlut. När man stannar i en backe och håller bromshandtaget indraget aktiveras funktionen och ABS-modulatorn skickar hydraultryck till bakbromsoket. När man släpper bromshandtaget och börjar köra hålls hydraultrycket och bromskraften kvar tillfälligt (cirka 3 sekunder), så att man kan starta i uppförsbacken med bara gasen. Indikatorn för startassistans för motlut lyser när funktionen är aktiverad.

 

Växellåda med dubbelkoppling (DCT)

 • Tredje generationens DCT med 7 växlar är standardutrustning
 • Systemet växlar snabbt, tyst och mjukt
 • Krypkörningsläge framåt och bakåt
 • De fyra körlägena påverkar även DCT för optimal respons

Honda har sålt över 200 000 motorcyklar med dubbelkopplingsväxellåda (DCT) i Europa sedan tillvalet lanserades 2009. Systemet växlar snabbt och mjukt och är väldigt lätt att vänja sig vid. Växellådan har två kopplingar: en för start och 1:an, 3:an, 5:an och 7:an, och en andra för 2:an, 4:an och 6:an, där den ena huvudaxeln löper inuti den andra för att spara plats.

Kopplingarna manövreras separat med egna elhydrauliska kretsar. Systemet växlar och lägger sedan i nästa växel i förväg med kopplingen som inte används just då. Därefter kopplas den första kopplingen ur elektroniskt, samtidigt som den andra kopplingen kopplas in.

Resultatet är snabb och mjuk växling. Kopplingarna överför drivkraften från en växel till nästa med minimalt avbrott i drivkraften till bakhjulet. Det minimerar ryck och gungning i chassit och ger en jämn och direkt växlingskänsla. Ytterligare fördelar är hållbarhet (dreven kan inte skadas av att föraren växlar fel eller missar en växel), omöjligt att få motorstopp, enklare att köra i stadstrafik och bekvämare för föraren som slipper växla och kan fokusera mer på acceleration, kurvtagning och bromsning.

DCT-systemet har ett automatiskt och ett manuellt läge. Automatläget har förinställda växlingsmönster som hela tiden övervakar hastighet, växel och varvtal för att bestämma när det ska växla. I manuellt läge växlar föraren själv med knappar vid vänster styrhandtag.

Det här är den tredje DCT-generationen och den första med 7 växlar. Växellådan är specialkonstruerad för långfärdskörning och för att växla extremt mjukt och snabbt.

Samtidigt är den anpassad för att göra maskinen mer lätthanterlig i låg fart, med tät utväxling som minskar ryckighet. De högre växlarna har glesare utväxling för att hålla nere motorvarvtalet. Komforten är bättre i både låg och hög fart tack vare utmärkt kvalitetskänsla vid upp- och nerväxling.

Konstruktörerna fokuserade på att minimera växlingsljud och ryck när de utvecklade den tredje DCT-generationen: ljuddämpande gummi i växelgaffelaxlarnas båda ändar minskar växlingsljudet avsevärt.

Det sitter en fjäderdämpare mellan kopplingen och huvudaxeln som absorberar vridmomentet i rotationsriktningen, vilket minskar ljud och ryck från kontakten mellan koppling och huvudaxel vid växling.

Gold Wing har ett praktiskt krypkörningsläge med 1,8 km/h framåt och 1,2 km/h bakåt, som manövreras med en knapp vid vänster styrhandtag.

Växellådan har dubbla huvudaxlar där den yttre huvudaxeln (med jämna växlars drev) är kopplad till den inre huvudaxeln med en kedja via drev på utgående axeln. Med denna konstruktion agerar yttre huvudaxeln tomgångsaxel för backväxeln, och därmed blir backväxelmekanismen lätt och kompakt, eftersom ingen extra tomgångsaxel för backväxeln behövs.

När krypväxeln aktiveras används de två DCT-kopplingarna för att köra bakåt med koppling nr 1 och framåt med koppling nr 2. Man kan alltså krypköra framåt och bakåt med bara kopplingarna, utan att behöva byta växel. Dessutom styr den elektroniska gasregleringen hastigheten genom att noggrant reglera kopplingsfunktionen och samtidigt hålla ett visst motorvarvtal. Det ökar hanterbarhet och trygghet i många olika situationer.

De fyra körlägena är sammankopplade med DCT:

TOUR använder standardinställningen för mjukt kopplingsingrepp och mjuk växling i automatläge vid låga till höga varvtal.

SPORT har ett mer direkt kopplingsingrepp och läget är programmerat att växla vid mellanhöga till höga varvtal.

ECON har ett mjukt kopplingsingrepp och läget växlar vid låga till mellanhöga varvtal med normal växlingskänsla.

RAIN har också ett mjukt kopplingsingrepp, låga till höga växlingsvarvtal och långsammare växling i automatläge.