Skip to main content

NT1100 2023

NT1100 var en spännande nykomling till 2022 med ram och motor från CRF1100L Africa Twin och fokus på maximal komfort och körglädje. Det är en sportig långfärdshoj med låg sadelhöjd, kvick styrning och påkostade fjädringskomponenter. Frontkåpan med övre och nedre vindavvisare skyddar effektivt mot väder och vind och kåpglasets höjd och vinkel är ställbara i fem lägen. Farthållare, värmehandtag och slimmade sidoväskor är standardutrustning. På elektronikfronten finns bland annat tre standardkörlägen, två ställbara körlägen, antispinn och Wheelie Control. Två radialmonterade fyrkolvsok framtill står för det mesta av bromskraften och däck med dimensionerna 120/70-17 fram och 180/55-17 bak sköter väggreppet. Den avancerade pekskärmen på 6,5 tum känns igen från Africa Twin och har både Apple CarPlay®, Android Auto® och Bluetooth® för anslutning av mobiltelefon.

Till 2023 finns NT1100 i ett nytt och fräscht färgalternativ – Gunmetal Black Metallic.

I en djungel av äventyrshojar på dagens mc-marknad finns det många hojåkare som vill ha både prestanda, köregenskaper, långfärdskomfort och teknik, men som inte gillar äventyrshojarnas stil och storlek. De vill ha en helt vanlig touringmaskin, men med mycket utrustning och sportig prestanda, alltså en hoj som klarar både vardagspendling och fullpackade långresor.

Exakt den hojen är NT1100. Den lanserades 2022 och har en design som flörtar med liknande Honda-modeller från förr, samtidigt som den riktar sig till yngre förare också. Tittar vi under den utvändiga designen så hittar vi en kompakt ram och en kraftfull parallelltwin från den populära CRF1100L Africa Twin. Utifrån den beprövade motorn och ramen byggde Honda ett komplett långfärdspaket med både praktiska och sportiga egenskaper och avancerad teknik.

Modellöversikt

Bekväm, smidig och kul. Det är NT1100 i ett nötskal. Kåpdesignen är stilren och diskret med lågt luftmotstånd och föraren sitter bekvämt i en touringanpassad körställning. Kåpglasets höjd och vinkel kan ställas in i fem lägen och föraren skyddas även av övre och nedre vindavvisare. Bakom kåpglaset sitter en avancerad färgpekskärm med många inställningsmöjligheter och både Apple CarPlay®, Android Auto® och Bluetooth® för anslutning av mobiltelefon. Farthållare, värmehandtag, centralstöd och rymliga sidoväskor är också standardutrustning.

NT1100 har en semidubbel vaggram av stål med ganska kort hjulbas och snäv styrgeometri. Framfjädringen är en 43 mm Showa inverterad cartridge-gaffel och baktill sitter en stötdämpare av enkelrörstyp. Stötdämparens fjäderförspänning justeras hydrauliskt. Frambromsen består av dubbla 310 mm skivor och radialmonterade fyrkolvsok. Däckdimensionen är 120/70-17 fram och 180/55-17 bak.

Motorn är den beprövade parallelltwinnen från Africa Twin, men med uppdaterat insug och avgassystem för att få en silkeslen acceleration och ett härligt avgasljud. Den kraftfulla motorn är samtidigt bränslesnål och man kommer hela 40 mil på en full tank som rymmer 20 liter.

Elektronikpaketet innehåller bland annat antispinn och Wheelie Control med 3 nivåer, LED-lampor runtom, självavstängande blinkers och nödbromsvarning. Självklart finns en modern touringhoj som NT1100 med Hondas bekväma 6-växlade dubbelkopplingsväxellåda (DCT) som tillval.

Årsmodell 2023 finns i följande färger:

**NY** Gunmetal Black Metallic
Matte Iridium Gray Metallic
Pearl Glare White

Design och utrustning

 • Stilren kåpdesign med lågt luftmotstånd
 • Kåpglas med fem lägen för höjd och vinkel, plus övre och nedre vindavvisare
 • Farthållare, värmehandtag och sidoväskor är standardutrustning
 • 6,5-tums färgpekskärm med Apple CarPlay®, Android Auto® och Bluetooth för anslutning av mobiltelefon
 • USB-uttag, centralstöd och 12-voltsuttag är också standardutrustning

NT1100 är konstruerad för att vara en sportig och smidig hoj med komfort för långa sträckor tack vare ett effektivt vindskydd och en bekväm körställning.

Designen är elegant men diskret, med rena ytor som framhäver tydliga linjer över kåporna. Den stilrena designen fyller även en praktisk funktion för att förbättra både aerodynamik och körupplevelse.

Standardmonterade övre och nedre vindavvisare skyddar förarens armar och underkropp mot väder och vind. Kåpglaset har fem lägen för höjd och vinkel och det skiljer 164 mm mellan högsta och lägsta läget. I lägsta läget hamnar fartvinden runt axlarna och i högsta läget går den över hjälmen. Både farthållare och värmehandtag är standardmonterade.

Föraren sitter väl skyddad bakom frontkåpan på en bred och tjock sadel med gott om plats för två. Sadelhöjden är låga 820 mm. Pakethållaren fungerar samtidigt som ett kraftigt passagerarhandtag.

Ljuddämparen är lågt placerad för att ge plats åt en stor sidoväska. De standardmonterade, avtagbara sidoväskorna är en viktig touringegenskap på NT1100. Väskorna är extra slimmade för att inte vara i vägen i tät stadstrafik och de mäter bara 901 mm på det bredaste stället. Väskornas volym är 33 liter på vänster sida och 32 liter på höger sida.

Den ljusstarka och tydliga färgpekskärmen på 6,5 tum har tre visningsalternativ: GULD visar alla siffror och lägen. SILVER har fokus på hastighetsmätare och varvräknare och för BRONS står varvräknaren i centrum. Skärmens bakgrundsfärg finns i standardläge samt svart eller vit. Man ansluter enkelt sin mobiltelefon till skärmen via Apple CarPlay®, Android Auto® och Bluetooth.

LED-lampor runtom med varselljus, självavstängande blinkers och nödbromsvarning höjer kvalitetskänslan tillsammans med praktiska standardmonterade funktioner som USB-uttag, centralstöd och 12-voltsuttag.

Chassi

 • Semidubbel vaggram av stål med separat aluminiumbakram från Africa Twin
 • Snäv styrgeometri och fjädring med kvalitetskomponenter fram och bak
 • Showa 43 mm inverterad framgaffel och bakdämpare med hydraulisk förspänningsjustering
 • Frambroms med dubbla 310 mm skivor och radialmonterade fyrkolvsok

NT1100 bygger på Africa Twins beprövade och bergstadiga semidubbla stålvaggram med separat aluminiumbakram. Äventyrshojens offroadfjädring är utbytt mot landsvägskomponenter och chassit är mer kvickstyrt för att passa den sportiga allroundhojen NT1100.

Den inverterade 43 mm Showa cartridge-gaffeln har 150 mm fjädringsväg och justerbar fjäderförspänning. Bakdämparen av enkelrörstyp har samma fjädringsväg som framgaffeln (150 mm) och en 14 mm kolvstång. Fjäderförspänningen baktill justeras hydrauliskt via ett bekvämt placerat reglage för att underlätta anpassning till passagerare och/eller bagage.

Ekipaget rullar på gjutna aluminiumfälgar med ihåligt nav på framfälgen. Ekrarna korsar varandra och fäster diagonalt i fälgbanan, vilket dämpar vibrationer när man kör rakt fram och förbättrar styvheten när man svänger. Däckdimensionen är 120/70-17 fram och 180/55-17 bak.

Hjulbasen är 1535 mm, styrvinkeln 26,5°, försprånget 108 mm och markfrigången 175 mm. Tjänstevikten för NT1100 med manuell växellåda är 238 kg och DCT-versionen väger 248 kg.

Frambromsen består av dubbla 310 mm skivor med radialmonterade fyrkolvsok och baktill sitter en 256 mm skiva med enkolvsok, båda med ABS såklart.

 

Motor

 • Parallelltwin på 1084 kubik med 8 ventiler och enkel överliggande kamaxel
 • Effekten är 75 kW och vridmomentet 104 Nm
 • Finjusterat insug och avgassystem för jämn och kraftfull acceleration och härligt pulserande avgasljud

NT1100 har ärvt Africa Twins beprövade parallelltwin på 1084 kubik med 8 ventiler och enkel överliggande kamaxel. Effekt och vrid är 75 kW vid 7250 varv/min och 104 Nm vid 6250 varv/min. Kompressionen är fortfarande 10,1:1 och motorn har samma konstruktion med 270 graders vevaxel och ojämn tändföljd.

Den moderna motorn med elektronisk gasreglering och bränsleinsprutning är uppdaterad med annan insugskanal och ljuddämpare som ger en jämn och kraftfull acceleration och ett härligt pulserande avgasljud. Jämfört med Africa Twin är motorkaraktären mer anpassad för avslappnad motorvägskörning.

Motorn har kompakta yttermått tack vare att vevhuset är delat horisontalt, vattenpumpen sitter i kopplingskåpan och termostaten är inbyggd i topplocket. DCT och manuell version har likadana vevhus med några små utvändiga skillnader. Kolvarnas rörelser tar ut varandra och neutraliserar sekundära vibrationer. Primära vibrationer elimineras med hjälp av dubbla balansaxlar som även driver vattenpump och oljepump.

Vevaxeln har en pulsring med 10 grader mellan tänderna som känner av om motorn feltänder, vilket behövs för att uppfylla OBD2/EURO5-kraven. En annan EURO5-anpassning är LAF-givare (Linear Air Flow) i avgaskrökarna som mäter luft-/bränsleblandningen extremt noggrant.

Motorelektronik

 • Tre standardkörlägen och två ställbara körlägen
 • Antispinn med tre nivåer
 • Wheelie Control med tre nivåer

Den elektroniska gasregleringen sköter körlägen, antispinn och Wheelie Control. Det finns tre förinställda körlägen som passar många olika körförhållanden och tre nivåer för motoreffekt och motorbroms, där nivå 1 har det högsta värdet. När det gäller antispinn och Wheelie Control har nivå 3 det största ingreppet.

Föraren väljer körläge med knapparna vid vänster handtag på styret och en indikator på instrumentskärmen tänds när antispinn aktiveras.

URBAN är standardläget med mellannivå för motoreffekt och motorbroms.

RAIN har lägre motoreffekt och motorbroms för säkrare körning på våta och hala underlag.

TOUR har full motoreffekt och normal motorbroms för stark acceleration med passagerare och bagage.

USER 1 och 2 är ställbara lägen där föraren kan kombinera nivåer enligt egna önskemål. USER-inställningarna sparas automatiskt och behöver inte ställas in igen när tändningen har varit avstängd.